Klimatpolitikens akilleshäl skyddas
med sakfel i statlig kampanj
[Revision 2006-09-15]

Klimatpolitiken tycks hittills ha blandat ihop orsak och verkan. Det bekräftas av ett grovt sakfel i en statlig kampanj. Felet sprids både på Internet och i en broschyr, som postas till 1,2 miljoner hushåll under 2006.

Kampanjmakarna vid statliga Bilprovningen hänvisar till en kurva, som de själva har kopierat in på fel ställe i ett temperaturdiagram. Felet gör att det ser ut som om ökad koldioxidhalt är orsak till temperaturhöjningarna i atmosfären. Men fakta tyder på att orsakssambandet har varit det omvända under hundratusentals år bakåt i tiden.

I kampanjen argumenterar sedan Bilprovningens miljöansvariga som om temperaturen stiger efter att koldioxidhalten har ökat i atmosfären:
"Med dramatiskt ökande koldioxidhalt kan vi alltså förvänta oss dramatiskt ökande temperatur."

Temperaturhöjningar ökar koldioxidhalten

I själva verket tycks det vara tvärtom - enligt de kurvor från FN:s klimatpanel, IPCC, som Bilprovningens kampanjmakare själva har ritat av. Vid kopieringen har ritaren påbörjat koldioxidkurvan flera tusen år för tidigt.
Det här misstaget påtalade jag (Lennart Strandberg) per telefon och mail i juni 2006 för Bilprovningens miljö- och kvalitetschef. Men min korrektion och förklaring [PDF] ignorerades.
I slutet av september 2006 låg felet och resonemanget kvar likadant på Internet. Det kanske fortfarande finns på samma adress hos Bilprovningen.

Med felritningen ger kampanjmakarna intrycket att de senaste decenniernas väderfenomen och den globala temperaturhöjningen har orsakats av människans utsläpp av fossil koldioxid. Men inverkan av variationer i solens aktivitet försummas helt - både i Bilprovningens klimatkampanj och i dagens så kallade klimatpolitik.

Med korrekt ritade kurvor skulle det vara mer logiskt att förklara klimatändringarna och gångna istider med variationer i solens aktivitet än med det senaste seklets utsläpp av fossil koldioxid. Det starka sambandet mellan kurvorna talar då för att temperaturändringar (pga solaktivitet och fenomen i rymden) har förorsakat koldioxidvariationerna, inte tvärtom. Exempelvis avges koldioxid från vattnet i hav och sjöar, när lufttemperaturen ökar.

Kallare trots ökade fossila utsläpp

Mänskliga utsläpp av fossil koldioxid kan inte heller förklara den temperaturnedgång som dokumenterats omkring mitten av förra seklet. Men danska rymdforskare har visat att den har ett starkt samband med solaktiviteten.
Se deras diagram och mina kommentarer från bilviktsdebatten för cirka tio år sedan.

Regeringarnas klimatpanel ska bortse från solaktiviteten

Under 1970-talets energikris varnade många för en annalkande istid och kärnkraftsutbyggnaden fick medvind. Efter Tjernobylhaveriet inrättades IPCC 1988 på internationell regeringsnivå med direktivet att sträva efter samförstånd om mänsklig klimatpåverkan, inte solens och rymdens:
"The role of the IPCC is to ... understanding the scientific basis of risk of human-induced climate change, its potential impacts and options for adaptation and mitigation" (About IPCC)

Man kan därför befara att variationer i solinstrålningen av energi till jordatmosfären har försummats i många av de klimatmodeller som ligger till grund för Kyotoprotokollet och den politiskt kontrollerade handeln med utsläppsrätter. Så är det åtminstone vid SMHI enligt deras vice generaldirektör, Göran Ryne, som jag frågade efter ett av hans föredrag i ämnet 2006 05 05.

Lennart Strandberg LS (at) stop.se

[VETA hem]

veta.se - renoveras
Vänligen överse med bristerna.
Många länkar på VETA-webben har slutat fungera.


Kan Du lita på statens experter och regler?
... eller går kollektiven och politiska mål före hänsyn till individen?

2006: Vägverket sponsrar småbilar
VV-expert ångerfull? inför DN
2006-05-25
1996: Livsfarligt satsa på småbilar:
VV-'experter' kritiseras på DN Debatt
1996-07-29

Prestige kostar människoliv:
Protest via VETA på DN Debatt
1995-08-02

2006: Fartkameror före kunskap
Vägverket vilseleder bilister SvD 2006-04-11
1989: Övertro på fartgränser
:
Fartkameror sågade i DN Debatt
redan 89-08-06

Respektera individen i fartdebatten:
Slutreplik på DN Debatt
1989-09-14


Temperaturen på jorden följer solaktiviteten.
Källa: Space Weather, Danmarks Meteorologiske Institut